Alla inlägg under november 2009

Av Kisse - 23 november 2009 08:01

Ja då är man själv då, gräsänka i tre veckor, dagen började TIDIGT redan klockan sex slog barnen upp sin blå. Filip fick en flaska välling och är nöjd med att ligga i sängen och kolla på nalle puh, fortfarande inte riktigt frisk, snorar och hostar dock verkar febern var borta men har inte tempad honom ännu.


Petter åkte vid halv fem, stackarn fick inte många timmars sömn inatt tur att han får sova ostört kommande veckor i alla fall :)


Hade hoppas på en sväng till stora staden idag men vi blir hemma och tar det lugnt, blev nämligen en lång sväng igår med bilen, lämnade husvagnen där Petter ska jobba och hälsade sedan på Ankis, Jim och Ossian en snabbis, smidde lite planer som jag ser fram emot :)


Av Kisse - 21 november 2009 23:29

Less på denna sjuka nu, less på att vara inne, imorgon har vi bestämt oss för att gå ut en sväng även om Filip har lite feber imorgon åxå, har försökt städa bort sjukan idag så imorgon skickar vi ut den ;) Frisk luft behöver man även om man är sjuk vi måste nämligen se till att vara lite duktig och bära in en massa ved i pannrummet så jag slipper den delen när jag blir själv, *usch* gruvar mig lite för att bli själv, samtidigt som jag tycker det är rätt skönt, jag får skapa egna rutiner med pojkarna när vi är hemma båda två blir det typ inga rutiner... konstigt nog är det renare och mer undanplockat när jag är själv... jag är mer effektiv när jag är själv, det blir mindre tvätt, mindre disk och inte lika skitig heller... *hmm* undrar om det bara är Petter som är boven i dramat ;)


Nä men allt hänger på att jag då måste ha rutiner, rutiner som funkar, jag måste vara effektiv om det ska gå ihop... håller på att ställa in mig på att jag troligen kommer blir tvungen att köra "barnens tider" på mig själv åxå, lägga mig med båda samtidigt för att få så mycket sömn som möjligt, försöka laga så mycket mat till middag att det räcker att värma till lunch nästkommande dag etc. försökt boka in en hel del skoj under veckorna åxå så tiden ska gå fortare.


Det har faktiskt varit otroligt skönt att vi haft denna mjukstart men livet återgår till det normala, så normalt det går i denna familj;) Men det är för 3 veckor sen ska Petter vara hemma igen :) Eftersom vi (läs: Petter) kommit igång med renoveringen igen så behövs ju verkligen pengarna åxå, så roligt att det äntligen händer något igen, just nu har vi STORA planer men en sak i taget, gamla pannrummet och tvättstugan allra först! Det jobbiga är att allt kommer stå stilla nu i de tre veckor Petter är borta, min del, spackla, slipa, måla, tapeter är ju ännu långt borta och med två barn att passa skulle jag nog inte hinna så mycket heller ;)


Måste visa underbara Lukas i sin underbara overall från Lundmyr, provade den för några veckor sedan så nästan drunknade han i den och idag när jag tog fram den ser jag... att han nästan växt ur den... herre gud vart tar tiden vägen???

       




Underbar & Älskad


Lukas skriker inte längre på kvällarna *peppar peppar* nu börjar han väll om bara för att jag skriver så... men han har fortfarnade svårt att komma till ro och är rätt gnällig och gnölig men det blir bättre och bättre :)

Av Kisse - 21 november 2009 23:15

  

Rätt ofta ser jag i andras ögon eller "hör" på deras tonlägen paniken (eller mega sucken) när jag berättar att jag är laktosintolerant, många målar upp en stor bild att jag inte kan äta något alls... eller att det i alla fall ska vara JÄTTE krångligt att fixa något ätbart åt mig men så är ju inte riktigt fallet inte nuför tiden i alla fall. Nu finns det otroligt mycket som är LAKTOSFRITT och det är inte alls svårt att baka eller laga  laktosfri mat, halvfabrikat kan det vara svårare med men det finns mycket även där.


Att läsa på innehållsförteckningen tillhör vardagen för mig jag läser på ALLT (så gott som i alla fall) rätt som det är ändrar nämligen tillverkare recepten så man kan aldrig lita på att "det här var ju laktosfritt förra gången". Det jag kollar efter är att dessa saker INTE ska stå med:

  • Mjölk/torrmjölk/skummmjölk är ju alla MJÖLK med laktos
  • Smör eller margarin som är baserat på grädde
  • Grädde
  • laktos
  • mjölkchoklad (däremot går choklad med hög kakoa halt bra om de inte innehåller tillsatt mjölk)


Dessa får stå med eftersom de inte innehåller laktos:

  • Mjölkprotein (är bara protein alltså inte laktos är bara ordet mjölk som förvirrar)
  • vegetabilisk margarin som är baserad på oljor
  • Smörarom (tror jag inte är laktos, jag brukar låta det slinka förbi iaf)

Svenska Celiakiförbundet - för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk och soja finns det massvis att läsa finns även en film (som jag inte tittat på ännu)


"Att vara laktosintolerant innebär att man har svårigheter att bryta ner laktos, mjölksocker, som finns i mjölk. Detta beror på att tunntarmens slemhinna har för lite av enzymet laktas, vars uppgift är att sönderdela laktos till sockerarter som kroppen kan ta upp.

Har man inte tillräckligt av enzymet laktas kan laktos inte sugas upp av tunntarmen, utan fortsätter till tjocktarmen där en jäsningsprocess startar. Då uppträder symtom som vattentunn diarré, gasbildning, buller och magsmärtor." (hämtat från http://www.celiaki.se/jag-ar/Jag-ar-medlem/)


Största misstaget många gör är att blanda ihop laktosintolerans med gluten, när man inte tål gluten har man sju resor värre eftersom det då är vetemjölk man inte tål och blir rejält sjuk.


Nu finns det mesta som laktosfritt, mjölk, fil, yoghurt, grädde, smör, margarin, keso, glass (baserade på havre eller soja), ost, creem chese, creme fraiche, gräddfil, salladsost (fetaost) etc.


Valio, Arla, Norrmejerier har bra utbut av laktosfria produkter.


Vet ni om ni blivit något klokare men tyvärr är det så att vill man inte baka själv så måste man läsa, läsa och läsa på innehållsförteckningen tills man hittar något passande. Men havrekakor med chocklad, arraksbollar, pepparkakor (ej dom som är gjorda på smör) spritsade kakor (euroshopper) brukar, beroende på märke kunna hittas laktosfria är i alla fall några exempel.


Bakar man själv är det ju rätt lätt. byt ut margarin mot ett laktosfritt marg. mjölk mot laktosfri mjölk eller havdredryck (funkar super bra och blir lite billigare så), grädde mot laktosfri grädde etc.


Något jag brukar bli grymt besviken på är när vi blir bjudna på smörgåstårta och den inte är laktosfri, smörgåstårta är otroligt lätt att göra laktosfri, majonäs är laktosfritt (om den är äkta, läs på innehållsförteckningen) skinkost som innehåller hårdost funkar bra då det är minimalt med laktos i den (återigen LÄS det skiljer på märken men jag tror det är milko som endast har hårdost och ingen tillsatt skummmjölk i ) grädde byts mot laktosfri.... räksallad (rydbergs är laktosfri), leverpastej innehåller ofta mjölk så läs på innehållsförteckningen... Det är inte mycket som behöver bytas ut eller tas bort men mycket handlar det om att man tyvärr måste läsa innehållsförteckningar och veta vad man letar efter. Sen är det ju faktiskt så att jag är nästan proffs på att veta hur och till vad man ska byta ut det mesta så man kan ju alltid ringa och fråga, det handlar helt enkelt om respekt inför en annan människa, det är inte alltid så roligt att titta på när alla andra svullar i sig den där tårtan som ser himelskt god ut... och att fuska bland folk är inte så roligt, tack för tårtan lixom jag går och skiter i tre timmar, gråter under tiden av magsmärtor *jihoo*


He he för den delen blir man dessutom proffs på att släppa de värsta fisarna i världen... detta utspelade sig häromkvällen här hemma:


Petter: har du bajsat Filip?

Filip: Nääää

Petter: Kom vi går och tittar, nähä inget bajs... Macken (hunden) va fan har du skitit inne *hör Petter leta hundbajs på övervåningen... blir tyst...*

Petter: Kristina har du skitit?

Kristina: *hehe* en liten prupp...


Bör kanske tillägga att Petter, Filip och Macken var på övervåningen, jag på nedervåningen ;)


Eller som stefan säger: VA FAN KRISTINA, "Men vaddå jag har fuskat" håller inte... du får fan sluta skita...



Någon som har något att tillägga? Har jag missat något?


Av Kisse - 21 november 2009 12:12

Lämnade ju som sagt båda barnen hemma med Petter igår och stack en snabb sväng till Birsta eller ja snabb och snabb det tar alltid en så där 4-5 timmar för en snabb sväng till Birsta... stor handlade mat så jag bara ska behöva kompletering handla under tiden Petter är borta och jobbar. Sedan blev det polarn o pyret, lite julklapps shopping och amningsnattlinnet till mig själv ;) och Slipsen till Filip, vad som finns i paketen kan ni säkert gissa annars har ni en ledtråd här.

  

Polarn o. pyret har ett bra erbjudande nu för + medlemmar, för varje 500:- får man en värdecheck på 100:- med andra ord skrammlade jag ihop 200:- att spendera i februari, det är nämligen då som värdecheckarna går att lösa in i butiken. Alldels lagom att fylla på med något nytt i garderoben då ;)


Sedan vidare in på Ö&B för att inhandla dess julklappar: Bil med husvagn och bil med hästtransport 59 kr/st och polisbil 39 kr, super bra pris!

  

Jag såg dom i annonsbladet men tänkte att dom är säkert jätte små men det var dom inte, Bilarna är i plåt, det går att öppna dörrarna och det är pull back funktion på dom, siren och blåljus på polisbilen, kommer bli mycket uppskattade julklappar från en herr Filip om älskar saker med släp :) 


Filip har fortfarande feber men inte alls så där skyhög som första dagen så han är pigg som en mört trots att han varit vaken sedan fem imorse :( Måste försöka få honom att sova middag idag annars blir nog vi andra helt knäckta... blir inte många timmars sömn per natt nu :( Ska tvinga upp maken på taket idag, NU SKA JAG HA TV! Ska tvinga upp honom ur sängen åxå han sover ännu eftersom han var uppe till halv tre och grejade i gamla pannrummet numera grovingången, så nu är det byggdamm överallt igen.


Av Kisse - 21 november 2009 00:59

En liten titt på lite av dagens  *hmm snabb titt på klockan* gårdagens shopping

  


God natt :)

Av Kisse - 20 november 2009 21:46

Min egen mamma frågade mig för ett tag sedan hur det kändes att vara två barns mor och jag svarade först att det inte var någon skillnad... att det kändes som förrut fast ändrade mig sedan och sa att det är en enorm skillnad!


Jag tycker jag var rätt trygg i min roll som mamma till Filip men som mamma till två kan jag verkligen säga att jag känner mig trygg i min mammaroll, svårt att sätta ord på känslan men den här gången tar man allt med en klack spark... bebisen dör inte av att skrika (alltså det gjorde ju verkligen inte Filip som skrek en MASSA så det lärde vi oss rätt fort redan med första)bebisen svälter inte ihjäl på 3 timmar än mindre 20 minuter, bebisar är ömtåliga men går inte av när man tar i dom, det som funkar det funkar det som inte funkar skiter vi i, lyssnar på andras tips och gör sedan det som känns rätt för oss, typ... hmm låter flummigt vet inte hur jag ska beskriva...


Alltså jag älskar detta barn lika mycket som mitt första (vilket känns rätt otoroligt att det finns så mycket kärlek) men jag är inte lika fjantig med honom, får man skriva så... anser att jag inte var så fjantig med Filip heller men kommer ju ihåg att jag hade ångest över att lämna honom själv i bilen med Petter när jag själv sprang in i affären med andan i halsen och ångest på högsta nivå i kassan, ångesten eller paniken över att lämna honom i 20 minuter med Petter eller med mormor när jag var till frisören... inte för att jag inte litade på dom som han var med utan att JAG, hans MAMMA lämnade honom...* snacka om ego*


Den paniken/ångesten finns inte, inte på samma sätt i alla fall nu med Lukas, idag lämnade jag honom med Petter i närmare 5 timmar och det gick super bra, ja liiite stressade jag ;) men det kändes ändå skönt att kunna lämna honom. Ammade honom innan jag for och sedan sov han hela tiden jag var borta... så länge har han aldrig sovit förr så antar att han är inne i en tillväxt period nu och behöver sova lite längre men han var vaken väldigt mycke på förmiddagen åxå.


Allt känns faktiskt bra, trots att Lukas skriker en hel del och är rätt missnöjd för det mesta (men det börjar bli bättre) och Filip som kan vara riktigt jobbig med sin "vägra sova"  och allmänt trotsiga 2 åring han är men den stora prövningen kommer till veckan då Petter åker och jobbar, tur att jag har världens bästa mamma som rycker in om det går åt skogen ;) Går allt enligt planerna blir Petter borta i 3 veckor :( Men han är inte längre bort än att vi faktiskt kan åka till honom lite då och då men det är för långt för att dagspendla.

Av Kisse - 20 november 2009 21:32

Ni vet butiken jag nyligen påbörjat ett samarbete med Pirum Parum har sin butik i Sundsvall och på måndag den 23 November mellan 17-19  kommer Sigbritt Westin, Diplomerad Taktilmassör från Contactus finnas hos dom för att demonstrera den polulära massagesagan "Solsagan" som skänker ditt barn avslappning och harmoni.


Gör ett besök i butiken vet jag, pirum parum kommer ha fin fina erbjudanden i butiken och contactus likaså.


Jag tänker försöka ta mig dit ;) Jag är ju ett stort fan av sagor av alla sorter!


Missa inte TÄVLINGEN HÄR!

:(

Av Kisse - 19 november 2009 23:44

Filip sover dåligt när han är frisk och när han är sjuk, sover han inte alls... på förmiddagen somnade han i pappas famn, lägger över honom i vagnen sover i drygt en timme och vaknar av sig själv... händer typ aldrig annars... somnade rätt fort vid läggningen sov ett par timmar och är nu vaken utan planer på att somna om... kul, kul, kul natt det här kommer bli :(


Febern är fortfarande tok hög och badet ställs in på lördag :(

Presentation


Mamma, fru och förskollärare, bloggar om livet med glädje, sorg och förhoppningar

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Samarbetspartner

Övrigt


Ovido - Quiz & Flashcards